Żarełko

Dyskusje dot. rejsów browarkowych

Moderator: adrozd

Żarełko

Postprzez adrozd » Cz lis 22, 2012 10:23 am

No i jeszcze jeden temat.

Ostatni rejs pokazał, że zakupy robione od razu na wszystkie łódki mogą stanowić problem sugeruję więc odp. podział. Zwłaszcza, że jak wiecie B1 ma swojego mistrza patelni, który potrzebuje dodatkowych składników do swych dań :)

Również napoje lepiej dobrać pod kątem gustów danej załogi... :)

Moja propozycja jest następująca - na dniach podzielimy z Łukaszkiem ludzi na jachty, a następnie wspólnie ustalimy, kto na danej łódce będzie odpowiedzialny za prowiant. Każda załoga zrobi wtedy zakupy we własnym zakresie i zapakuje w kartony ze swoją nazwą. Unikniemy wtedy sytuacji,, że gdzieś czegoś będzie za mało lub za dużo.
Avatar użytkownika
adrozd
Site Admin
 
Posty: 729
Dołączył(a): So paź 27, 2012 11:21 pm
Lokalizacja: Zabrze

Postprzez adrozd » Cz lis 22, 2012 11:32 am

I jeszcze jedno,
uważam, że świetnie się sprawdził pomysł z obiadkami z zeszłego rejsu.

Proponuję powtórzyć :)
Avatar użytkownika
adrozd
Site Admin
 
Posty: 729
Dołączył(a): So paź 27, 2012 11:21 pm
Lokalizacja: Zabrze

Postprzez adrozd » Cz sty 31, 2013 11:49 am

Wczoraj ustaliliśmy podział załóg oraz osoby odpowiedzialne za żarełko.

Z grubsza wygląda to tak:

Każda załoga organizuje jedzonko we własnym zakresie.

Można (ale nie trzeba) wykorzystać pomysł z przygotowaniem obiadków przez każdego załoganta. Przypominam - załogant kupuje sam składniki i robi jeden obiad. (bigosik, fasolka czy chili con carne :) )
Jeżeli pomysł zostanie zaakceptowany ustalcie w załogach między sobą co kto szykuje/przywiezie.

W każdej załodze została wstępnie wyznaczona jedna osoba, która będzie koordynować i organizować zakupy żywności. Jeżeli z jakiejś przyczyny nie będzie w stanie tego robić - ustalcie między sobą kto się tym zajmie.

Załogi rozliczają się z zakupów między sobą

Z uwagi na różne gusta napoje kupujemy dla każdej załogi osobno.
Avatar użytkownika
adrozd
Site Admin
 
Posty: 729
Dołączył(a): So paź 27, 2012 11:21 pm
Lokalizacja: Zabrze

Postprzez zibi » Pt lut 01, 2013 11:30 am

Jestem za, każdy po uzgodnieniu kupuje coś na dany dzień jego wachty kambuzowej.
Podajcie tylko skład B3 do, której to załogi zostałem przydzielony a my myślę się już jakoś dogadamy co do menu.
zibi
 
Posty: 45
Dołączył(a): So gru 08, 2012 12:56 pm

Postprzez adrozd » Pt lut 01, 2013 12:45 pm

Panowie,

Składy podane - proszę ustalić zakupy między załogami.
Zbyszek już się deklarował z B3 :)

W przypadku B2 sugeruję, żeby zakupy koordynował Piotrek z Tomkiem K.
Niestety Maciek i Jacek są z Gdyni więc nie da rady, Rochu - Dzięgielów więc też może mieć problem :)

W razie czego Jacek i Łukasz dysponują listami jedzonka z poprzednich rejsów - można się tym wesprzeć.

Pewnie do zakupów z B1 włączy się nasz browarkowy zaopatrzeniowiec Frey ( z Fredkiem ? ) więc można to razem skoordynować jako Zaopatrzeniowa Frakcja Zagłębiowska :)

Ja z Damianem jakoś postaramy się w to włączyć...
Avatar użytkownika
adrozd
Site Admin
 
Posty: 729
Dołączył(a): So paź 27, 2012 11:21 pm
Lokalizacja: Zabrze

Postprzez zibi » Pn lut 04, 2013 4:34 pm

Nie chcę się pchać przed szereg ale, proszę o propozycje załogi B3 co do żarełka.
Wachty podzielimy pewnie na miejscu, konsultując z kapitanem.
Co do samego żarełka to podawajcie propozycje co kto chciałby przygotować w danym dniu swojej wachty, mam nadzieje że tak właśnie będzie.
Chodzi o to żebyśmy nie jedli przez cały tydzień fasolki :lol:
Może ktoś pomyśli że za wcześnie na takie ustalenia, ale ja wolę mieć takie pierdoły za sobą, potem to już można tylko orać morze :D
Z.
Oprócz błękitnego nieba nic mi dzisiaj nie potrzeba...
zibi
 
Posty: 45
Dołączył(a): So gru 08, 2012 12:56 pm

Postprzez Lukasz » Pn lut 04, 2013 10:14 pm

zibi napisał(a):Co do samego żarełka to podawajcie propozycje co kto chciałby przygotować w danym dniu swojej wachty, mam nadzieje że tak właśnie będzie.
Z.

Powiem co ugotuje jak tylko pogadam z żoną ;-)
Zostaje jeszcze lista śniadaniowo-kolacyjna. Ja ma na kompie jakąś starą i z tego co pamiątam to raczej kiepska była, bo dużo zostało ( i nie było cebuli :oops: ). Ostatnie zakupi Griszy i Kaczora były the best. Macie jeszcze tą listę?
Avatar użytkownika
Lukasz
 
Posty: 228
Dołączył(a): Śr paź 31, 2012 2:16 pm
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez zibi » Wt lut 05, 2013 9:49 am

Pewno nieźle wiało :D przeważnie w tedy zostaje kupa żarcia.
A jeżeli chodzi o śniadania i kolacyjki to niech każdy kupi po trochę tego co lubi razy 7 i już.
Z napoi to wspólnie możemy kupić wodę i soki wyższe procentowo każdy ile tam może i co lubi :D .
Ustalmy jakiś budżet na jednego +- 70-80 zł za zakupy i już?.
Albo niech każdy napisze co mnij więcej chce i jeden zrobi te zakupy.
Nas tu w pobliżu jest trzech i jeżeli będziemy brali busa to chyba samo się nasuwa :cry: że mogli byśmy tego dokonać :shock:
Z
Oprócz błękitnego nieba nic mi dzisiaj nie potrzeba...
zibi
 
Posty: 45
Dołączył(a): So gru 08, 2012 12:56 pm

Postprzez bede » Wt lut 05, 2013 3:11 pm

Ja bym jednak proponował stworzenie "odgórnie" listy zakupowej z jedzeniem i ewentualnie niech każdy potem da znać, jeżeli coś z listy mu nie będzie odpowiadało. Inaczej każdy rzuci "noo, mnie to w sumie obojętne, ja to mogę jeść chleb z serem topionym".
A co do śniadań i kolacyjek to IMO też warto wcześniej ustalić jakiś plan, bo jak każdy kupi to, co lubi, to może się skończyć jedzeniem parówek na śniadania i kolacje przez 7 dni :lol:
"Szczęście miał Kajko, lecz Kokosz zje jajko"
Avatar użytkownika
bede
 
Posty: 83
Dołączył(a): Pn paź 29, 2012 10:32 pm
Lokalizacja: Krk

Postprzez Slimahl » Wt lut 05, 2013 3:37 pm

do B-3:
" niech każdy kupi po trochę tego co lubi razy 7" to nie jest najlepsza ta pomysła. Potem się okaże, że wszyscy lubią to samo a jak będziemy 7 dzień żreć gumowe pały to się wszyscy bez sztormu porzygamy. Poza tym potrzebne są różnego typu dodatki.
Jest jeszcze kupa czasu ale moja propozycja jest taka, żeby zachować model z poprzednich rejsów, czyli:
- każdy z 6 załogantów przygotowuje 1 pełny posiłek obiadowy (czyli dla niezorientowanych: jeśli planuje np. bigos z chlebem to bierze bigos i chleb a jeśli zaplanuje sznycelki panierowane z ziemniaczkami i buraczkami to niech nie zapomni o jajku, mące i bułce tartej do panierki).
- 6 załogantów składa się pieniężnie na suchy prowiant i mokre picie w skład którego wchodzi: dodatkowy, 7 obiad (tak na wszelki wypadek); po 7 śniadań, kolacji i podwieczorków; dodatki typu herbata, musztarda, dżem, gorące kubki itp. woda mineralna i napoje typu zapojka a także takie duperele jak srajtaśma czy płyn do mycia.
- napoje nisko i wysoko alkoholowe do uzgodnienia (poprzednio robiliśmy tak, że piwo było składkowe a wódkę, whisky, whiskey, rum i co tam jeszcze każdy kupował we własnym zakresie.

Ze swej strony podejmujemy się z Łukaszkiem przygotować listę, dokonać zakupów i zmagazynować ten cały stuff. Dla B3 oczywiście, bo jak zrozumiałem zakupy nie są scentralizowane.
Jeśli ktoś ma coś na przeciwko to proszę pisać na formularzu F-324/48/S i nie zapomnieć o znaczku skarbowym.

A... i zgłaszamy co gotujemy na obiady, żeby się nie powtarzały (Pto, boję się bigosu...)
Avatar użytkownika
Slimahl
 
Posty: 143
Dołączył(a): Wt paź 30, 2012 2:45 pm
Lokalizacja: Brinoff

Żarełko B3

Postprzez arek » Wt lut 05, 2013 9:15 pm

OKi Panowie, więc zacznę - to ja przygotuję bitki z ziemniakami!
arek
 
Posty: 86
Dołączył(a): Pn lis 05, 2012 10:22 am

Postprzez Ptoti » Wt lut 05, 2013 11:41 pm

Ślimaku... dlaczego boisz się bigosu? Przecież wszystkim smakował, a nawet jeśli miałbyś mieć problemy, to przeciez kibelek na jachcie taki wypasiony :)
Ptoti
 
Posty: 111
Dołączył(a): Pn lis 19, 2012 12:21 am

Postprzez zibi » Śr lut 06, 2013 12:51 pm

śniadanko:
-jajecznica na boczku lub słonince ok 20-23 jajek
chleb,kakao, ogórek lub pomidor ketchup,musztarda.

Miedzy śniadankiem kawa ciastko , gorący kubek

obiad:
50 gram szkockiej dla każdego lub browar.
spaghetti-makaron muszelki lub kolanka ok 2 paczki, czosnek ok 20 ząbków
tuńczyk w puszcze kawałki 7 puszek, słoiczek pasty z kaparów lub sos ajwar
bazylia , lub jakieś zioło :).

Między obiadkiem a kolacją kawka , gorący kubek do wyboru.

kolacja:
algi suszone na sushi dwie paczki ,ryż do sushi 1 torebka, tuńczyk w puszce kawałki, papryka świeżą , serek Philadelfia, awokado 1 szt, sos sojowy 1 butelka, wasabi 1 tubka
Oprócz błękitnego nieba nic mi dzisiaj nie potrzeba...
zibi
 
Posty: 45
Dołączył(a): So gru 08, 2012 12:56 pm

Postprzez bede » Śr lut 06, 2013 2:15 pm

Mam propozycję- może warto podzielić temat "żarełko" na 3 tematy: żarełko B1, żarełko B2 i żarełko B3? Bo jak wszystkie załogi będą przedstawiały propozycje obiadowe w jednym temacie, to się szybko pomiesza.

(Bo na razie może ruch w temacie nie taki duży, ale jest nadzieja, że się to zmieni :wink: )
"Szczęście miał Kajko, lecz Kokosz zje jajko"
Avatar użytkownika
bede
 
Posty: 83
Dołączył(a): Pn paź 29, 2012 10:32 pm
Lokalizacja: Krk

Re: Żarełko B3

Postprzez Lukasz » Cz lut 07, 2013 8:50 pm

arek napisał(a):OKi Panowie, więc zacznę - to ja przygotuję bitki z ziemniakami!

A ja gulaszyk z ziemniaczkami (lub kaszą do wyboru) i kiszonymi ogórkami.
I na deser coś pod te kiszone :lol:
Avatar użytkownika
Lukasz
 
Posty: 228
Dołączył(a): Śr paź 31, 2012 2:16 pm
Lokalizacja: Gliwice

Postprzez Piotrek » So lut 09, 2013 4:01 pm

Info dla załogi B-2.
ponieważ mam zająć się zakupami żarcia na rejs to prosiłbym o propozycje co do zakupów ( mile widziane podanie potencjalnej ilości w przeliczeniu na 7 os.x 7 dni) Głównie chodzi o żarcie bo z napojami to problemu chyba nie będzie. Tomek K. zaoferował dostarczenie profesjonalnie przygotowanego bigosu i/ew. fasolki po bretońsku ( zapas na 1/2 dni na 7 os )

Pozdrawiam
Piotrek
 
Posty: 30
Dołączył(a): So lis 03, 2012 9:22 pm

Postprzez adrozd » Pt lut 15, 2013 8:59 am

Koledzy pod poniższym linkiem zamieściłem listę prowiantową w excelu z Mestwina/Freyi.
O ile pamiętam jedzonka wystarczyło idealnie, jedynie zupek w proszku zostało dużo. W każdym razie jest to jakaś podstawa do rozważań :)

lista prowiantowa

No i trzeba wywalić z tej listy obiady...
Avatar użytkownika
adrozd
Site Admin
 
Posty: 729
Dołączył(a): So paź 27, 2012 11:21 pm
Lokalizacja: Zabrze

Postprzez adrozd » Pn mar 18, 2013 11:28 am

Przypominam o propozycji dot jedzonka:

Każdy załogant szykuje jeden kompletny obiad i robi w tym celu zaopatrzenie czyli od surówki przez danie główne, a na kompociku kończąc :)

Załoga B1 już ten schemat zatwierdziła. Pozostałe załogi muszą się dogadać same.

Z innej beczki :)
Informuję iż ceny piw holenderskich w lokalnych marketach w Lemmer (Spar, Poiesz.Mitra, Lidl) przedstawiają się następująco:

amstel 0,5l - 3,12PLN
heineken 0,3l - 2,92PLN za 0,5 litra
alfa edel pils - 0,5l - 3,12PLN

Uwaga: nie pobiera się kaucji za puszki!
Avatar użytkownika
adrozd
Site Admin
 
Posty: 729
Dołączył(a): So paź 27, 2012 11:21 pm
Lokalizacja: Zabrze

Postprzez bede » Wt mar 19, 2013 10:09 pm

http://www.youtube.com/watch?v=CH3uz-qWsqk

To ja zacznę, jako pierwszy z Bavarii I. Kontynuując zeszłoroczną tradycję przygotuję fasolkę :)
"Szczęście miał Kajko, lecz Kokosz zje jajko"
Avatar użytkownika
bede
 
Posty: 83
Dołączył(a): Pn paź 29, 2012 10:32 pm
Lokalizacja: Krk

Postprzez kaczor » Wt mar 19, 2013 10:19 pm

OK! Bawaria 1 W zeszlym roku robilem leczo a teraz przygotuje (oczywiscie z zonka) Chili con carne
kaczor
 
Posty: 106
Dołączył(a): Śr gru 26, 2012 8:34 pm

Następna strona

Powrót do REJSY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron